A Protokoll Ünnepe.

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének három évtizede.

 

 

Amióta világ a világ, a formális, informális társas kapcsolatokat a protokoll és a viselkedéskultúra keretrendszere fogja össze, mégis Magyarországon hivatalosan elismert protokoll szakmáról csupán 30 éve beszélhetünk.

A protokoll hivatás szakmává nyilvánítása elsősorban Dr. Vámos Lászlóné, Egyesületünk alapító, örökös tiszteletbeli elnökének nevéhez köthető, míg a protokoll ismeretek továbbadása, illetve az állami, diplomáciai és üzleti szektor képviselőinek protokolláris kérdésekben történő töretlen segítése, a protokoll tárgy oktatása, a protokoll szükségszerűségének és fontosságának hirdetése nagyban köszönhető a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének, a szervezetet képviselő tagoknak. Az 1993-ban még klub formájába rendeződő maroknyi, de lelkes csapat mára már több, mint száz fős tagsággá nőtte ki magát: talpon tudott maradni az elmúlt évtizedek, a mögöttünk álló évek nehezítő körülményei között is.

A 2023. február 24-én, pénteken tartott 30 éves jubileumi rendezvénynek tehát kettős apropója volt: a protokoll szakma ünneplése mellett, a szervezet az Egyesület múltjáról, jelenéről is méltó módon kívánt megemlékezni a Gundel Palota impozáns épületének falai között.
A sajtónyilvános esemény helyszínét a Gundel Palota támogatásként biztosította számunkra, így a gyönyörű épület felső emelete az ünnepi rendezvény teljes időtartama alatt vendégeink és kiállítóink rendelkezésére állt. A központi programnak helyet adó Erzsébet Királyné Bálterem mellett a meghívott vendégek megcsodálhatták az egyenként is különlegességnek számító kisebb helyiségeket, így az Andrássy termet, a Családi, Solti, Zsolnay, Herendi Szobákat, a Szalont, valamint a Télikertet is.
A rendezvényen az alapító és a jelenleg is aktív tagok mellett, a protokoll szakmához közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó társszakmák, együttműködő hazai és határon túli partnereink, valamint a szakma iránt érdeklődő állami és üzleti életben tevékenykedő meghívottak is egyaránt képviseltették magukat. Az Egyesület iránti elköteleződést szintén jól mutatta a szakmai támogatók kiemelkedően magas száma.

A konferenciát megnyitó beszédében Laczkó Rita, Egyesületünk elnöke kiemelte az összefogás, az együttműködés, a szakmai partnerség fontosságát, amelynek élő példája volt többek között a magas színvonalon megrendezett 30. jubileumi esemény is.
Különösen megható és örömteli volt az ünnepi rendezvény fővédnökének, Habsburg György Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének üdvözlő szavait hallani. Annál is inkább, mivel a Habsburg család Egyesületünkkel való mondhatni baráti és szakmai kapcsolata még Nagykövet úr édesapja, Egyesületünk egykori mentora, Habsburg Ottó idejére nyúlik vissza.

Dr. Vámos Lászlóné, Egyesületünk alapító, örökös tiszteletbeli elnöke előadásában a 30 évet átfogó történeti visszatekintés mellett hangsúlyozta, hogy a külföldi delegációk kifejezetten szerették és szeretik a magyarokat, amely vélemény alakításához a protokollosok nagyban hozzájárultak.
A szakmai előadások sorát Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója folytatta, aki „Protokoll vészterhes időkben” című előadásában korábban soha nem látott, korhű fényképekkel támasztotta alá mondanivalóját. Kiemelte a protokoll segítő, kulcsfontosságú szerepét a hivatalos kapcsolatokban, nem elfelejtve a tárgyaló partner személyes attitűdjeinek fontosságát sem, amely kapcsán Habsburg Ottó példaértékű lehet mindannyiunk számára.

A nagyköveti kerekasztal-beszélgetésben meghívott vendégünk volt Breuer Klára, Magyarország finnországi nagykövete, Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti állandó képviselője, valamint Varga Koritár Pál, Magyarország nyugalmazott nagykövete. A beszélgetést dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnökhelyettese moderálta.
Meghívott nagyköveteink a beszélgetés során egyetértettek abban, hogy a protokoll egyfajta eszköz a sokrétű szervezési munka mellett, amely a váratlan helyzetekre történő gyors reagálásban és problémamegoldásban segítségünkre lehet, kiemelve a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés fontosságát.

A kávészünetben finom falatok és frissítők mellett beszélgethettünk régen nem látott kollégákkal, barátokkal az Andrássy teremben, majd a szünet után szakmai programunkban a diplomáciai protokoll felől az üzleti élet felé vettük az irányt.
„Kommunikációs környezetvédelem: hitelesség, igényesség, retorika” címmel Prof. Dr. Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára tartott figyelemfelkeltő és egyben nagyon tanulságos előadást. Már a prezentáció címe is sokat sejtető volt, de a kifejtett tartalom önmagáért beszélt: a kommunikáció és a protokoll párhuzamba állítása, a kommunikáció „mélyprotokolljának” fogalmi kifejtése különösen elgondolkodtató volt számunkra. A kommunikáció „mélyprotokollja” nemcsak külső szabályrendszer, hanem belső hozzáállás: figyelem, tisztelet, fenntarthatóság. Nemcsak aktuális viselkedés, hanem átfogó magatartás: felelős, aktív, folyamatos. Nemcsak cselekvés, hanem példaadás.

Az elgondolkodtató szakmai főelőadás után, programunk zárásaként együttműködő partnereink osztották meg velünk tapasztalataikat: Semsei Rudolfot, a MaReSz Gasztronómiai tagozatának vezetőjét, Dr. Lakatos-Báldy Zsuzsannát, a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének elnökét, valamint Sáskáné Nádas Ágnest, a Menedzserasszisztensek Magyarországi Egyesületének alapító elnökét hallhatták a résztvevők, korunk kihívásairól, lehetőségeinkről, erőforrásainkról a saját szakmájuk tükrében.
Mindhárman kitértek az emberi érintkezési formák átrendeződésére, az egyes rendezvényekkel kapcsolatos egyszerűsödési követelményekre, ami a szervezői oldalon kihívásokat, de egyben lehetőségeket is eredményezett.

A jubileumi eseményt támogató szponzoroknak köszönhetően a szervezők igyekeztek a színvonalas szakmai előadások mellett egyéb, élményt nyújtó programokban részesíteni a több, mint 150 fős közönséget: az este kulturális programját például a Virtuózok fiatal tehetségeinek hangversenye adta, majd szakmai kérdéssort felvonultató kvízjáték és a kiállítók standjaihoz kötődő nyereményjáték is várta a vendégeket.
A szponzorok asztalai mellett, az Erzsébet Királyné Bálteremben az Egyesület tagjainak szakmai elismeréseit, állami kitüntetéseit, okleveleit tartalmazó kiállítást is megtekinthették a résztvevők. A program zárásaként, az este legszebb pillanatait a „jubiláló tagok” elismerését szolgáló oklevélátadó ünnepség és a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete Különdíjának – első alkalommal történő – átadása adta.

A konferenciaprogramok és ünnepi pillanatok sorát a Gundel Étteremhez méltó gasztronómiai élmények is színesítették: születésnapi torta és közös gyertya fújás, pezsgős koccintás pohárköszöntővel, nem beszélve a rendezvényt záró ültetett állófogadás finomabbnál finomabb ételeiről, a Herendi porcelánnal, virágdekorációkkal gyönyörűen megterített gyertyafényes asztaloknál.

Egy sokoldalú, rendkívül színvonalas és a szakmai együttműködést minden szinten megvalósító ünnepi esemény szem- és fültanúi, egyben aktív részesei lehettünk. Ezen a napon, rendhagyó módon, a háttérben „mindent megoldó szerep” helyett a rivaldafény most ránk, protokollosokra irányult.

A beszámolót írta: dr. Bittó Renáta és Molnár Éva

További fotók ide kattintva érhetőek el. A fotótár folyamatosan bővül, ezért érdemes később is visszatérni.

Fotók: Novák József és Csárdás Ferenc

Videó: Csárdás Ferenc