Februári Egyesületi szakmai napunkon újra személyesen találkozhattunk, melynek alkalmával a megújult Gundel Étteremben jártunk. Egyesületünk 2019-ben, a koronavírus-járvány kezdete előtt járt „a leghíresebb magyar étteremként” számon tartott Gundelben, akkor még nem sejtve, hogy ez lesz az egyik utolsó, személyes jelenlétű rendezvényünk a vírus időszaka előtt.

2022-ben, az étterem vezetőségének kedves invitálására és a meghívásnak örömmel eleget téve, újra visszatértünk a Gundel falai közé. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan újult meg ez a gyönyörű, patinás étterem, hogyan vészelte át a járvány időszakát és milyen tapasztalatokat hozott számukra az elmúlt közel három év.

Az esti szakmai alkalomra érkező 60 fős vendégkört, Egyesületünk tagjait és meghívott vendégeit érkezéskor finom frissítőkkel fogadták felszolgálóink. A rendezvényen elsőként Molnár Éva Alelnök asszony köszöntötte a vendégeket, majd Magyary Jenő úr, a Gundel Étterem ügyvezetője mesélt az étterem jelenéről, múltjáról, a tulajdonosváltásról, jövőbeni terveikről, de arról a szellemi megújulásról is, amelynek zászlajára kitűzték „A Gundel mindenkié”, „A Gundelbe járni nem luxus többé” jelmondatokat.

Ügyvezető úr beszámolt nekünk a menüsor megújításáról, a Gundel híres gasztronómiai örökségéről, a “Gundel Nemzeti 11”-ről, de szó esett a koronavírus-járvány okozta nehézségekről, az ebből szerzett tapasztalatokról, és arról is, hogyan fordította mégis hasznára ezt az időszakot az étterem.

Ezt követően Polyák Norbert Cégvezető úr és Rátkai Mihály Rendezvénymenedzser úr üdvözölte a vendégeket, majd vezetésükkel két csoportra osztva tettünk sétát a Gundel Étterem varázslatos épületében.

A két csoport rövid időbeni eltéréssel indult a ház bejárására az első emeleti kiinduló helyszínünkről, az Andrássy bálteremből a fehér márvány lépcsőn át lefelé, a földszinten lévő Gundel Étterem és Kávéházba, ahol visszafogottan lépkedtünk a Gundel megújult szőnyegén és asztalai között, az étteremben ülő vendégeket nem zavarva. Innen a vörös márvány lépcsőn át újra az első emeletre, az Erzsébet teremhez értünk, ahol éppen egy 120 fős francia vendégcsoport érkezésére már gyönyörűen megterítve láthattuk a szemet kápráztató termet. Ilyen szépet ritkán láthat az ember!

Néhány fénykép és videó készítése után innen utunk – már esti fényekben – a teraszon át vezetett tovább a Gundel Étterem Télikertjébe és Szalonjába, majd a Herendi szoba rokokó stílusú helységét tekinthettük meg, amely Gundel Károly feleségének, Gundel Margitnak volt a lakószobája annak idején.

A gyönyörű folyosón tovább haladva a másik tematikus szoba, a Zsolnay szoba következett. A Gundel épületében azért van két ilyen tematikus szoba is berendezve, mert ezzel a kétféle porcelánnal – herendivel és zsolnayval – terített és terít mind a mai napig a Gundel Étterem. Majd innen utunk a Solti Györgyről elnevezett Solti szobába vezetett tovább, végül egy apró kis helységet, a 4-6 személyes családi szobát tekinthettük meg, ahol nem mellesleg 1931-ben megszületett Latinovits Zoltán.

Az épületet végigjárva, közben vendéglátóink történeteit hallgatva, lassan visszaérkeztünk az Andrássy grófról elnevezett Andrássy bálterembe. A legenda szerint, a Sissiről elnevezett Erzsébet terem és a mellette lévő Andrássy bálterem egymást elválasztó impozáns ajtajait mindig nyitva kellett tartani, hogy Sissi és Andrássy gróf félre tudjanak vonulni, ha szeretnének.

A házbejárás után tehát kulisszatitkokkal, friss információkkal, tudással felvértezve érkeztünk vissza az Andrássy bálterembe, ahol az étterem felszolgálói már finomabbnál finomabb falatkákkal és frissítőkkel vártak bennünket.

Az állófogadás és a kötetlen beszélgetés előtt, ahogy az már megszokott, Laczkó Rita Elnök asszony Egyesületünk nevében átadta vendéglátóinknak az elismerő díszoklevelet, mellyel köszönetünket fejeztük ki a Gundel Étterem vezetősége és munkatársai felé ezért a pazar vendéglátásért.

A szakmai programot követően bensőséges hangulatú, kötetlen beszélgetés vette kezdetét a rég nem látott szakmai partnerek, barátok között, ahol újabb szakmai kapcsolatok, örömteli együttműködések is köttettek.

Köszönettel tartozunk ezért a felejthetetlen estéért! Természetesen cseppet sem csalódtunk, a Gundel Étterem szebb, ételeik finomabbak, mint valaha! Sőt, többet kaptunk, mint amire számítottunk: kedves, baráti fogadtatást, professzionális vendéglátással fűszerezve! Hálás szívvel gondolunk vendéglátóinkra, akik nemcsak az esemény előkészítésében, de annak magas színvonalú lebonyolításában is nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak számunkra. Emberi hozzáállásuk, a vendéglátásban nyújtott, magas szakmai minőséget képviselő munkájuk csak követendő példa lehet előttünk!

Márciusban újra találkozunk, addig is jó egészséget kívánunk mindenkinek!