Magyar Protokollosok Országos szövetsége Pálinka múzeum látogatásTradicionálisan, illetve még protokollárisan sem kezdődhet el úgy egy társas összejövetel, hogy a házigazda üdvözlésképpen ún. welcome drink-kel ne kedveskedne a vendégeinek.
Nálunk, „magyaroknál” ez a köszön(t)ést kísérő elem általában a pálinkával hozható összefüggésbe. Amennyiben a megérkezésre a pálinka Mekkájában, azaz egy pálinka múzeumban, -pontosabban a Pálinka Múzeum Budapesten- kerül sor, akkor az Istenek könnycseppjének nevezett nedűvel a látogató (és egyben vendég) a kulturális ismeretszerzés mellett további kóstolással kerülhet közelebbi kapcsolatba. A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének tagjai januári egyesületi napjukon éppen enne voltak részesei.

A belváros bulinegyedében található és az interaktivitásokban messzemenőkig bővelkedő múzeum kimondott vagy kimondatlan célja, hogy számos sztereotípiát eloszlasson a pálinka készítésével és fogyasztásával kapcsolatosan.

A magyar identitást és virtust megtestesítő italhoz sokan még mindig a lerészegítő, illetve „kerítésszaggató” jelzőt társítják, holott egyiknek sem kell szükségképpen bekövetkeznie. Házigazdánk, Almási Gábor mind a múzeum vezetés, mind pedig a kóstoltatás során bebizonyította, hogy a pálinkafőzés és annak fogyasztása tudomány valamint gasztronómia felsőfokon, és büszkék lehetünk arra, hogy hazánk – földrajzi adottságának is köszönhetően- birtokában van ennek a „folyékony” kincsnek.

A zúzott jégen „ágyazott” pálinka koktél, mint köszöntő ital kóstolását követően a pálinka történetét, főzésének technológiai fejlődését bemutató körbevezetés során virtuális módon mi magunk is szüretelhettünk, főzhettünk, sőt tesztelhettük szaglóérzékünket. Ebben nagy segítségünkre voltak – a XXI. századi technikát is az élmény érdekében – bevető eszközök.

A szórakozást jelentő ”nagy munka után” persze az ízlelőbimbók sem maradtak ki a jóból és a különleges gasztronómiai élményt nyújtó ,különféle tájegységekről származó pálinkák mellé – a vendéglátásra kialakított külön teremben – az autentikus hazai ízek is az asztalra kerültek ; – többek között – friss kenyér, házi kolbász, sonka, lila hagyma formájában.

A helyszín – a mai világban elengedhetetlen módon – úgymond multifunkciós jelleggel múzeumként, bárként, rendezvény helyszínként és üzletként is működik, így az ide látogató kedve szerint élhet a hely nyújtotta lehetőségekkel.

Az esemény kapcsán mélán érezhettük úgy, hogy a Víz, Tűz, Levegő, Föld mellett a pálinka valóban az ötödik elemnek tekinthető.

Dr. Bittó Renáta

Pálinka Múzeum elérhetősége:

Almási Gábor tulajdonos