Petzold Attila

a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének pártoló tagja

Msc. élelmiszermérnök – WSET level 3

Borász, szaktanácsadó, párlatszakértő, sommelier

Tanulmányaimat a Szent István Egyetem Élelmiszeripari Karán kezdtem, itt erjedésipari szakmérnök, okleveles élelmiszermérnök (MSC) végzettséggel borász diplomát tettem 2002-ben.

Később a londni Wine and Spirit Education Trust alap- közép- és felsőfokú képzését, magyar és angol oklevéllel egyaránt elvégeztem, a meglévő boros tudás nemzetközi alapokkal való kiegészítése érdekében, jelenleg ugyanezen képzés hazai oktatóbázisain oktatói státuszban dolgozom.

2008-ban korábbi sommelier tevékenységemnek (az Extenda megbízásából) és végzettségemnek köszönhetően meghívást nyertem a Consejo Regulador – D.O. Jerez (Sp) által szervezett Official Sherry Educator programba, melyet kiváló minősítésű oklevéllel teljesítettem, az itt szerzett tapasztalatokat is beépítette a jelenleg is futó oktatói, szaktanácsadói tevékenységembe.

Munkatapasztalataimat az egyetem után rögtön a Magyar Borok Házában kezdtem – pincemester, majd pincevezető státuszban – itt a rendezvényszervezés, borbemutatók lebonyolítása, borbeszerzés, minősítés, tesztek lebonyolítása mellett a kiemelt ügyfelekkel és borászokkal való kapcsolattartás is a feladataim közé tartozott.

Ezt követően gyakorlati szakmai tevékenység következett: a Katona Borház Kft borász- szaktanácsadójaként a rendezvényszervezés, borbemutatók lebonyolítása, marketingstratégia kialakítása, cégképviselet mellett, technológia tervezést, ellenőrzést, valamint minőség ellenőrzést végeztem.

A borászati munkák mellett 2005-től az Eszencia Magazin borteszt-koordinátora, szakmai szerkesztője vagyok, szakmai cikkek szerzőjeként, valamint a 2006 és 2007 évi Pálinka Kalauz társszerzőjeként, 2013-ban a Cégér AB-OVO borválogatás, valamint a legelső Pálinka Kiválóságok szakmai koordinátoraként tűnök fel.

2009-től egyéni vállalkozóként, 2013-tól pedig a P-advisor Hungary Kft. tulajdonosaként az oktatás (WSET és egyéb), szaktanácsadói tevékenység (Brill Pálinkaház, IFDT Kft., MÁK Bistro, Tiszavirág Szeged, Fanni Kertje, BK518 Borkereskedelem) mellett freelancer sommelier, valamint egyéb bor és párlatszakértői tevékenységekkel foglalkozom.

Szakmai megjelenések, cikkek:

Szabadkai Bacchus-nedű a ceglédiek poharában

Keressen minket!

Szüksége lenne útmutatásra az illem, etikett és protokoll témakörökben?