Egyesületünk új Elnökségének első rendezvényére, 2021 november 5.-én került sor.

A novemberi szakmai napunk helyszínének a Budavári Palotát választottuk, ahol a nemrégiben megújult Szent István-termet és a Királyi Lovarda épületét tekinthettük meg.

Szervezési szempontból szerencsés körülmény volt az a tény, hogy a két izgalmasnak ígérkező helyszín közötti távolság, öt perces, kényelmes sétával megtehető.

A programra érkező egyesületi tagjainkat és vendégeinket a Budapesti Történeti Múzeum bejáratánál található kis kávézóban Bakos Ildikó, Egyesületünk főtitkára és Virágh Beáta alelnök Asszony fogadta.

Külön kiemelendő, hogy a Palace Kávézó részéről Nagy Attila Úr volt olyan kedves és a regisztráció időtartamára rendelkezésünkre bocsátott több asztalt is, ahol az eseményre érkezők kényelmesen és fesztelenül várakozhattak egy kávé és üdítő elfogyasztása mellett.

A vendégek az előzetesen meghirdetett kezdési időpontra meg is érkeztek és mielőtt elindultunk volna a Szent István-terembe, egy rövid köszöntőre került sor a frissen megválasztott Elnökség jelenlévő tagjainak részéről.

Bakos Ildikó főtitkár Asszony, a programot bevezető mondatai után Dr. Golub Xénia idegenvezető kísért fel minket az első emeletre, ahol a terembe való belépés előtt izgalmas előadást hallhattunk a Várpalota eme részének múltjáról és jelenéről.

A terem bejárata előtti térben még megtekintettünk egy installációt majd végre következhetett a várva várt pillanat és beléphettünk a gyönyörűen felújított és restaurált Szent István terembe. Idegenvezetőnk részletesen mesélt azokról a munkálatokról, amik oda vezettek, hogy a II. Világháborúban teljesen megsemmisült helységet az eredetivel szinte megegyező formában tudták újjáépíteni. Felsorolni is nehéz, hogy hány mesterember dolgozott ezen az értékmegőrző projekten. Felejthetetlen élmény volt!

Egy rövid séta után a Főőrség és a Királyi Lovarda ügyvezető igazgatójával, Bottyán István úrral találkoztunk a Csikós Udvarban, közvetlenül a Lovarda bejárata előtt.

A helyszínhez illően érdekes és érdekfeszítő előadást hallgathattunk meg nemzeti lovasmúltunkról és a frissen felújított épületek jelenlegi és múltbéli funkcióiról. Az embernek az volt az érzése, hogy Bottyán úr reggelig tudna mesélni munkahelyéről és annak történetéről.

A friss információkkal felvértezve léptünk be a Királyi Lovarda impozáns termébe, mely jelenleg rendezvényhelyszínként működik.

Lehetőségünk volt a Királyi páholyból is letekinteni a grandiózus teremre és elképzelhettük a itt megrendezett események hangulatát.

A következő, egyben utolsó állomásunk a Főőrség épülete volt. Jelenleg kávézó üzemel. Miután mindenki elfoglalta helyét az asztaloknál, Laczkó Rita, Egyesületünk elnöke mondott köszönetet Bottyán úrnak a vendéglátásért és a színvonalas vezetésért, majd egy emléklapot adott át neki a nevünkben.

A csoportfotók elkészülte után kezdetét vette a kötetlen beszélgetés tagjaink és vendégeink  között ami egészen estig tartott.

Kellemes este volt, tartalmas programmal és értékes beszélgetésekkel. Jó volt személyesen találkozni és megosztani egymással gondolatainkat.

Csak remélni tudjuk, hogy hamarosan ismét személyesen találkozhatunk következő programunkon. Addig is mindenki vigyázzon magára.

Fotók: Virágh Beáta és Virágh Szabolcs