A Szamos Café – Cukrászda és Kávézó adott helyet évnyitó egyesületi napunknak az Országház szomszédságában.

Vendéglátónk Kelényi-Szamos Gabriella volt, akitől sok érdekességet hallottunk a nagymúltú cukrászcsaládról. Izgalmas családi és szakmai történetei magával ragadták a hallgatóságot. Még hosszú ideig szívesen hallgattuk volna. Példa értékű az a fejlődés, melyen a család végig haladt.   “A rózsából indult ki az egész!”

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően dr. Bak Judit számos ritkaságra hívta fel figyelmünket a Szamos Csokoládé Múzeumban. Számtalan értékes és különleges csokoládés csészét, cukrászeszközt, formákat, régi díszdobozokat és cukrászgépet láthattunk. A múzeum büszkeségei közé tartozik a marcipánból készült Országház és a magyar koronázási jelvények. Beléphettünk a 20-as évek hangulatát idéző cukrászdába is és itt található a világ legnagyobb marcipán alkotása is, melyet 78 kilogramm marcipánból Jean-Étienne Liotard A szép csokoládéslány festménye alapján alkottak meg a Szamos mesterei.

 

A Szamos Csokoládé Múzeum egyedülálló csokoládétörténeti látványoság, melynek megtekintését mindenkinek jó szívvel ajánljuk.

Végül megkóstolhattuk a Szamos kiváló süteményeit, marcipánjait és finom kávé és tea mellett beszélgethettünk. Természetesen nem távoztunk üres kézzel, bevásároltunk a sok marcipános finomságból.

A kiváló helyszín megkapta a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének elismerő oklevelét is.

🖊 Virágh Beáta