Foto: MTI/EPA/Tolga Akmen

Királyi gyász, nemzeti gyász

Szeptember 8-án, balmorali magánbirtokán, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség királynője. Nemcsak a britek életének része volt ő, személye szinte az egész világon egyfajta stabilitást, állandóságot jelentett uralkodásának több mint hetven esztendeje alatt. Az Egyesült Királyság 10 napos hivatalos nemzeti gyászidőszakba lépett. Őfelsége, a Királynő halála után, Őfelsége, III. Károly királyi gyászt rendelt el, mely kívánsága szerint a Királynő temetését követő hét napig tart majd. A királyi család tagjai, a királyi udvar személyzete és hivatalos feladatokat ellátó alkalmazottai, valamint a szertartásos feladatokra kötelezett személyzet felügyeli majd a hivatalos gyászidőszakot. II. Erzsébet királynő temetése 2022. szeptember 19-én, a Westminsteri apátság épületében lesz.

Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

A London híd leomlott – jelentette a Királynő személyi titkára a miniszterelnöknek szeptember 8-án délután, ezzel életbe lépett a London Bridge művelet, mely egy vészprotokoll, részletes terv, az Őfelsége halálát követő időszak terveit foglalja egybe, beleértve a temetését, amit a Királynő is jóváhagyott. Az érintett szereplők: a kormányzati szervek, a rendőrség, a hadsereg, a műsorszolgáltatók, az anglikán egyház, a londoni rendőrség, a brit katonaság, a londoni tömegközlekedés és a médiaszolgáltatók számára az 1960-as évektől létezik ilyen protokoll, amit évente kétszer-háromszor átbeszélnek.

London híd, Unikornis, Tavaszi Dagály protokoll

Mivel Őfelségét, a Királynőt londoni palotáján kívül érte a halál, így egy másik protokoll is életbe lépett, az Unikornis művelet, ami arra az esetre tartalmaz különleges rendelkezéseket, ha az uralkodót Skóciában tartózkodása alatt éri a halál. (Az unikornis Skócia nemzeti állata, és Anglia oroszlánjával együtt a királyi címer részét képezi.) Az Unikornis és a London Bridge művelet mellett a Királynő halálával kezdetét vette egy harmadik eljárási rend is, a Tavaszi Dagály, amely III. Károly koronázási ceremóniáját készíti elő.

Az Unikornis művelet része, hogy a parlamenti munkát azonnal felfüggesztik a Királynő halála esetén, a politikusok részvétnyilvánító indítványt készítenek, és készülnek az állami temetésre. A lakosság részvétnyilvánító könyvet ír alá a holyroodi parlamentben. Percről percre követhetjük az eseményeket a The Royal Family, illetve a brit közszolgálati tévécsatornák, és a Royalcentral tweetjeiben. Az Unikornis protokoll szabályozza a skótok részvétnyilvánításának lehetőségeit és módját, valamint kidolgozza a tervet a Királynő holttestének Londonba szállítására. Őfelsége tölgyfa koporsója a gyászhír óta a balmorali kastély báltermében volt, letakarva a királyi lobogóval, a Royal Standarddal. Majd vasárnap, szeptember 11-én a koporsó elhagyta a balmorali kastélyt, hogy a Holyroodhouse-palotába, a királyi család hivatalos rezidenciájára vigyék. (Balmoral a Királynő saját tulajdonát képezte.) A trónterembe szállították, ahol a palota személyzete is elbúcsúzhatott II. Erzsébettől, akinek teste egy éjszakát töltött a palotában. Szeptember 12-én, hétfőn helyi idő szerint 14.35-kor elindult a menet a Szent Egyed Katedrális felé: a Király és a királyi család más tagjai gyalogszerrel kísérik a koporsót a székesegyházba, ahol nyilvánosan felravatalozzák Erzsébetet. Koporsóján elhelyezik a skót koronát, amelynek jogos viselője volt. A skótok virrasztást is tartanak, melyen III. Károly is részt vesz a tervek szerint. Kedden, szeptember 13-án délután öt órakor a Királynő koporsóját a repülőtérre szállítják, ahonnan 55 perces utat követően Londonba érkezik. A Buckingham-palota báltermébe viszik, hogy a palota személyzete a skótokhoz hasonlóan elköszönhessen II. Erzsébettől.

Gyászidőszak

A bejelentéssel nemzeti gyászidőszak kezdődött, amely az állami temetésig tart. Ez idő alatt a kormány iránymutatást adott ki és elveket fogalmazott meg a lakosság, a szervezetek és a vállalkozások számára a gyászidőszak betartására vonatkozóan, beleértve a London központjában tartandó ünnepélyes eseményekre vonatkozó információkat is.

Fotó: Daniel Leal / AFP

Zászlók, virágok, ágyúlövés

A királyi rezidenciákon a zászlókat 8-án, csütörtökön félárbocra eresztették, és a királyi gyász utolsó napját követő reggel 8 óráig félárbocon maradnak. A királyi rezidenciákon a zászlók félárbocra eresztése nem vonatkozik a királyi zászlóra és a skóciai királyi zászlóra, amelyek csak akkor lobognak teljes árbocon, amikor az uralkodó épp az adott épületben tartózkodik. Az középületeken elhelyezett zászlókra vonatkozó iránymutatást a Kulturális, Média- és Sportminisztérium adja ki.

A Királyi Lovas Tüzérség a Hyde Parkban, valamint a Tiszteletbeli Tüzérségi Üteg a londoni Towerben a Királynő halálának másnapján 13 órakor (angol idő szerint) ágyúlövéssel tisztelgett: a Királynő életéveinek megfelelő számú lövést, vagyis 96-ot adtak le.

Őfelsége, a Királynő halála után a polgárok virágkoszorút helyeznek el a királyi rezidenciákon: a Buckingham-palotához közel, a Windsor kastélyban, a Balmoral kastélyban a főkapunál, a Sandringhami birtokon a Norwich kapunál, a Holyroodhouse-palotában az őrkapunál, a Hillsborough kastélyban a kastély főkapuja előtt. Láthattuk, amint a királyi család tagjai kimennek és megtekintik minden délután ezeket az üzeneteket, amit a virágcsokrokkal együtt az alattvalók otthagynak. A virágokat minden este beviszik.  Az egyéb középületeknél és helyszíneken történő virágkoszorúzással kapcsolatos információkat a kabinetiroda adja ki.

Részvétnyilvánítás

A királyi rezidenciákon nincsenek részvétnyilvánító könyvek. Azok számára, akik üzenetet kívánnak hagyni, a részvétnyilvánítás online könyve a királyi honlapon érhető el: https://www.royal.uk/send-message-condolence. A világ uralkodó családjai, államfői részvéttáviratot küldenek, illetve felkeresik az országukban lévő brit követséget és az ott elhelyezett kondoleáló könyvbe írnak. Számukra a személyes részvétnyilvánításra várhatóan a szeptember 19-ei temetésen lesz lehetőség, ahová kétezer meghívott vendég érkezik majd.

Éljen a király

Fotó: BEN STANSALL | Forrás: AFP

A 2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség királynője halálát követően legidősebb fia, III. Károly, azonnal az Egyesült Királyság és a 14 nemzetközösségi állam királya lett, megkoronázására várhatóan a gyászidőszak letelte után kerül sor, egy később meghatározott időpontban, melynek előkészületeit a koronázási terv szabályozza. A gyászhír hivatalos bejelentése magyar idő szerint csütörtökön 19:30-kor történt. A Királynő személyi titkára felhívta telefonon a miniszterelnököt, aki a hír hallatán értesítette a nemzetközösség kormányfőit. A politikai vezetők és a köztisztviselők informálása után jelentették be a nyilvánosságnak a szomorú hírt a PA médián keresztül, ami az Egyesült Királyság és Írország nemzeti hírügynöksége. A legszélesebb közvélemény szintén közszolgálati tévécsatorna a BBC adásán keresztül értesülhetett erről. A zászlókat félárbocra eresztették,  a királyi család hivatalos honlapja és közösségi médiafelületei feketébe borultak. III. Károly király még aznap szózatot intézett az alattvalókhoz édesanyjára, a Királynőre emlékezve. Szombaton, szeptember 10-én került sor helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint 11-kor) a londoni St. James-palota Állami Dísztermében Őfelségének, a Királynak az uralkodóvá nyilvánítására. Az összehívott Trónöröklési Tanács előbb a Király jelenléte nélkül kikiáltja az új uralkodót, és jóváhagyja az ezzel kapcsolatos rendeleteket, a kihirdetéssel kapcsolatos intézkedéseket. Majd ezt követően ugyanitt megtartja a Király a tanács első ülését, megteszi nyilatkozatát, felolvassa és aláírja az esküt, miszerint biztosítja a skót egyház biztonságát, illetve jóváhagyja a tanács rendeleteit. Ahogyan a Sky News televízió élő közvetítésében is láthattuk, ezen jelen volt William, Wales hercege, és a királyi hitves, Camilla is (Queen Consort – utoljára ezt a címet Erzsébet királynő édesanyja viselte). Ezt a korábbban zárt eseményt először közvetíthette televízió. A 73 éves III. Károly király rövid beszédet mondott a korábbi miniszterelnökök, magas rangú bírák és más tisztviselők előtt.

A Trónöröklési Tanács ülését követte a Proklamáció, amelyet 11 órakor olvastak fel a St. James-palota belső udvarára néző erkélyéről. A proklamációt a heraldikai kollégium vezetője (Garter King of Arms) olvasta fel, akit az Earl Marshal, illetve más katonatisztek kísérnek. Ez volt a kiáltvány első nyilvános felolvasása. A szokásoknak megfelelően a kiáltványt másodszor is felolvasták London belvárosában, az egykori Tőzsde épületénél, szintén szeptember 10-én, szombaton 12 órakor.

A további proklamációkra Skóciában, Észak-Írországban, illetve Walesben szeptember 11-én, vasárnap 12 órakor került sor.

Az új uralkodó tiszteletére a zászlók teljes árbocon lobogtak a St. James-palotában a Proklamáció időpontjától kezdve, majd a Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is, a kihirdetések után egy órán át. A zászlókat azután ismét félárbocra eresztették Őfelsége, a Királynő halálának gyászidőszaka idejére.

A temetésig

Őfelsége tölgyfa koporsóját Őfelsége lánygyermeke, Anna királyi hercegnő kíséri Skóciából. A norfolki bázisról autóval viszik a Buckingham-palotába, ahol az ún. Bow Roomban helyezik el.  Szeptember 14-én, szerdán az ágyútalpra helyezett koporsót egy lassan haladó menetben viszik át a westminsteri csarnokhoz, ahol a canterbury-i érsek és a westminsteri dékán egy rövid istentisztelet keretében fogadja majd, melyen a királyi család tagjai is részt vesznek. Ezt követően megnyitják a csarnokot, és az alattvalók négy napon keresztül róhatják le kegyeletüket Őfelsége ravatalánál.

Szeptember 19-én hétfőn a koporsót egy újabb menet során viszik át a Westminsteri apátságba, ahol 11 órától kerül sor az állami gyászszertartásra. Ezt követően három további, lassan haladó menet következik: az apátságból a Wellington-diadalívhez, onnan Windsorba, illetve a windsori Long Walk mentén a kastély területén található Szent György-kápolnához, ahol egy újabb búcsúztatásra kerül majd sor.

Őfelségét itt, a Szent György kápolnában helyezik majd végső nyugalomra szülei, húga és tavaly elhunyt férje mellé. A királynő temetésének lebonyolítása Norfolk hercegének feladata lesz. A temetés napjára az egész országban munkaszüneti napot rendelnek el.

Őfelsége londoni ravatala – útmutató tiszteletadáshoz

A brit kormány útmutatót adott közzé arról, hogy mikor és hogyan róhatja le a nagyközönség tiszteletét Őfelsége, a Királynő állami ravatalánál a londoni Westminster Hallban. A Westminster csarnok szeptember 14. szerda délután 17 órától szeptember 19. hétfő reggel 6:30-ig fogadja mindazokat, akik itt szeretnék leróni kegyeletüket a Királynő előtt. A csarnok a nap 24 órájában nyitva tart majd. A kormány az öltözékre illetve a viselkedésre vonatkozóan is megfogalmazott iránymutatásokat: először is a Westminster csarnok belső tereiben teljes csendet kívánnak meg, másodszor pedig kérnek mindenkit, hogy az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg és tartózkodjanak a “politikai vagy sértő feliratú” ruházattól. Az előre tolakodókat és az ittas embereket a sor mentén járőröző rendfenntartók és rendőrök kitessékelik majd a sorból. A látogatóknak a repülőtérihez hasonló biztonsági ellenőrzésekre és szigorú korlátozásokra is számítaniuk kell a helyszínen.

Ocsenás Katalin protokoll szaktanácsadó, a MPrOE tagja