A Metropolitan Egyetem (METU) protokoll szaktanácsadó-rendezvényszervező szakirány Protokoll és viselkedéskultúra oktatási konferenciát tartott a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával 2022. június 9-én.

A konferencia főszervezője és moderátora, Egyesületünk tagja Gáspár Ágnes a METU SZTK protokoll szaktanácsadó-rendezvényszervező szak szakvezetője volt, aki “A Nemzetközi Egyetemi Protokoll és Viselkedéskultúra verseny tíz éve: célok, eredmények, együttműködés a magyarországi és határon túli egyetemekkel” címmel tartott előadást.

A Nagy Ildikó és Dr. Sille István emlékének szentelt konferencián – többek között – Dr. Vámos Lászlóné Katalin asszony, egyesületünk alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke a protokoll és viselkedéskultúra oktatásának kezdetéről, Laczkó Rita elnök asszony a Protokoll a közigazgatásban címmel, majd Ley Gábor alelnök úr a protokoll szakemberekkel szemben támasztott 21. századi elvárások és kihívások a diplomáciában címmel tartottak előadást.

Az előadások után Gáspár Ágnes moderálásával az erdélyi, kárpátaljai, magyarországi egyetemek képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetést, melynek témája a protokoll oktatás jelenlegi helyzete volt.

 

Fotók: METU / Faragó László

A Budapesti Metropolitan Egyetem hagyományt teremtett a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll verseny rendszeres lebonyolításával. Ezt a hagyományt folytatva 2022-ben – a Magyar Protokollosok Országos Egyesületével közösen – immáron tizedik alkalommal került megrendezésre a verseny, amelyen a hazai felső- és középfokú oktatási intézmények csapatai mellett a határon túli magyar felsőoktatási intézmények csapatai is részt vettek.

A verseny szervezője és moderátora Gáspár Ágnes volt.

 

A rendezvény során ismét megemlékeztünk a protokoll szakma két kiváló képviselőjéről, Nagy Ildikóról és Dr. Sille Istvánról, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek ezen nagyszerű hagyomány megteremtésében.

A verseny szakmai feladatainak összeállításában és a zsűri munkájában Egyesületünk elnöke és tagjai is részt vettek, akiket nagy örömmel töltött el a résztvevő csapatok szakmai felkészültsége és lelkes hozzáállása.

A zsűri tagjai:
Elnök: Ambrus Jenő – korábbi állami protokollfőnök, nagykövet, miniszteri főtanácsadó, szakterülete a rangsorolás és a szertartásrend, oktató a Széchenyi István Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az egyetemi tankönyv és a Diplomáciai Lexikon társszerzője
Laczkó Rita – elnök / Magyar Protokollosok Országos Egyesülete
Lovász Erika – nemzetközi ügyintéző / Legfőbb Ügyészség – Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya
Karger-Kocsis László – nyugalmazott sportdiplomáciai főtanácsadó, protokollfőnök
Dr. Kiss Ferenc – innovációs rektor helyettes / METU
Koncz Sándor – ezredes
Kótai Erika – korábbi miniszteri protokollfőnök, szakmai főtanácsadó
Tiszteletbeli elnök – Dr. Vámos Lászlóné – igazságügyi főtanácsos, Nemzetközi Szertartás és Protokoll Akadémia rendes tagja / Brazília, Sao Paulo.

 

Fotók: METU – Szekeres Máté és Faragó László

Egyesületünk különdíjat adományozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csapatának, akik diplomáciai protokoll kategóriában kiválóan teljesítettek.

 

 

 

 

 

Az első helyen végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézet Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak csapata. Felkészítőjük Horváth Attila László alezredes volt.

Fotó: Török-Boda Annamária

A kétnapos esemény különleges színfoltja volt, hogy Egyesületünk tagja, Dr. Gondos Borbála, az Edutus Egyetem tanszékvezetője, kiemelkedő protokoll oktatói munkájáért Nagy Ildikó Díjat kapott. A díj átadására első alkalommal került sor. Szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk munkájához!

A résztvevő csapatoknak és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk!

Összegyűjtöttük a rendezvény további média megjelenéseit:

A Magyar Honvédség honlapján megjelent rövid film ide kattintva érhető el.

M1 riportja Gáspár Ágnessel: Az udvariasság művészete érték – idén is lesz kommunikációs viselkedéskultúra és protokoll verseny. 

A Karc FM Rádió Spájz című műsorában Gáspár Ágnessel elhangzott riportot itt lehet visszahallgatni 22:47-től.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem csapatának írása itt olvasható.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola részletes beszámolója ide kattintva olvasható el.

Az Edutus Egyetem cikke itt található.

A verseny után különlegesen szép divatbemutatóban is gyönyörködhettünk.