Egésznapos különleges kiránduláson vettünk részt Szegeden. Külön busszal érkeztünk először a Szegedi Fegyház és Börtönbe, más nevén a “Csillag börtönbe”. Rendkívül szigorú biztonsági szabályok betartása mellett tájékozódhattunk a büntetés végrehajtásról. Izgalmas és emlékezetes marad mindannyiunk számára.

Látogatásunk második színhelye a minden bizonnyal XXII. századi lézerfizika fellegvára. Az ELI ALPS a világ egyik legfejlettebb lézeres kutatóközpontja.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor, az intézmény ügyvezető igazgatója részletes előadásából laikusok számára is érthető módon tájékozódhattunk az intézmény létrejöttéről, a teljesen rezgésmentes épület felépítéséről és az itt folyó világszínvonalú munkáról. Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont egyik fő küldetése az itt kutató szakemberek, köztük Krausz Ferenc munkásságának továbbvitele, aki nemrégiben az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért kapott Nobel díjat. Az intézmény pályázatok útján biztosítja a helyi és nemzetközi kutatóközösség számára a berendezéseinek használatát fizikai, kémiai, anyagtudományi, biológiai vagy orvostudományi kísérletek elvégzésére.
Dr. Zimányiné Horváth Vera érdekfeszítő szakmai vezetésével bejárhattuk a látogatók számára nyitott épületrészeket, melyek mind látványukban, mind funkciójukban lenyűgözött mindannyiunkat.

Nagyon köszönjük mindkét programunk esetében a tökéletes szervezést. Köszönjük a vendéglátóink mindenre kiterjedő figyelmét!

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! – Virágh Beáta fotói

ELI ALPS fotók