Áprilisi szakmai napunkon Spanyolország Magyarországi Nagykövetségén jártunk. Őexc. Alfonso Dastis Quecedo nagykövet úr köszöntötte Egyesületünket, majd Óscar Lema Bouza kulturális tanácsos úr előadását hallgathattuk meg a spanyol állami és királyi protokollról.

Hasonlóképpen mint Magyarországon, a legmagasabb szintű az “állami látogatás”, ebből évente legfeljebb kettőt fogadnak. Ezt követi rangban a “hivatalos látogatás”, majd a “munka látogatás”. Az állami látogatás zajlik legünnepélyesebb keretek között a Királyi Palota előtti téren, a királyi pár köszönti a vendég házaspárt. A katonai tiszteletadással, a vendég majd a spanyol himnusz elhangzik el és közben, 21. ágyúlövés hallatszik. A látogatás alatt a királyi pár hatalmas díszvacsorát ad a vendég királyi vagy elnöki pár tiszteletére a palotában. A látogatások kategóriájába tartoznak még a nemzetközi csúcstalálkozók. Nem titkolt szándék, hogy egy -egy csúcstalálkozó alkalmával a szervezők igyekeznek országuk turisztikai látványosságaira is felhívni a vendégek figyelmét, egy egy kihelyezett üléssel Granadába vagy Sevillába.

Megcsodálhattuk a különlegesen szép spanyol viseleteket és betekintést kaphattunk a legmagasabb állami vendégek fogadásának szabályaiba, valamint a nagyköveti megbízólevelek átadásának kiemelkedően ünnepélyes menetébe is. Előadónk kihangsúlyozta, hogy a világon Spanyolország rendelkezik e téren a legrégebbi, ma is őrzött hagyományokkal. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy rohanó világunkban helyet kapjon a protokoll és a hagyományőrzés. Mindannyiunk érdeklődését felkeltette az a tény, hogy a Spanyol Külügyminisztérium minden diplomatája rendelkezik egy maga által csináltatott vagy vásárolt egyenruhával, amit ünnepélyes alkalmakkor, állami látogatáskor, fogadásokon vagy esküvőkön visel. Érdekessége az, hogy mandzsettáján és vállapján lévő sávok jelzik az illető diplomata rangját.

Az előadást követően alkalmunk volt feltenni kérdéseinket is, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódott az este. Végül megkérdeztük Tanácsos úrtól, hogy találkozott e Spanyolország EU elnöksége alatt olyan protokolláris nehézségekkel, amire felhívná a magyar protokollosok figyelmét. Diplomatikus válasz hangzott el, hogy mindig az adott szituációhoz kell alkalmazkodni és főnökeink kérését szem előtt tartani. Ne feledjük, minden nép más kultúrával, szokásokkal és temperamentummal rendelkezik, ezt kell mindig figyelembe venni.

A Spanyol Nagykövetség lenyűgözően szép épületét – Hatvany-Deutsch Palota – 1880-ban építették Bukovics Gyula tervei alapján. Egyik kiemelkedően szép része a gyönyörű faburkolatú előtér és az udvarra néző, reprezentatív ebédlő, ahol mi is helyet foglalhattunk.

Nagyon köszönjük a szívélyes vendéglátást és a tartalmas előadást!

Köszönet illeti a spanyol tolmácsolásban közreműködő Várkonyi Ildikót, valamit az esemény megszervezését szívén viselő Major Évát és Hollai Zoltánt.

További fotók ide kattintva láthatók.