Carlos Fuente Lafuente​

1959 június 7.-én Oviedo városában született.
A madridi Complutense Egyetem Információtudományi Karán diplomázott.
Majd a “La Nueva España, La Voz de Asturias, Región y el Diario Asturias” Asztúria Tartomány napilapjainak szerkesztőjeként dolgozott. Az “El País” napilap Asztúria Hercegségben kihelyezett tudósítója volt. Az újságírás területén végzett tevékenységét Madridban kezdte meg, mint az “El Correo de Andalucía” és a “Nueva Andalucía” napilapok tudósítója, valamint a “La Vanguardia” napilap képviseletének szerkesztője. Az Oviedo városi rádio “Radio Vetusta” igazgatójaként is tevékenykedett.

1985-ben pályázat útján nyerte el az Oviedo város Önkormányzatának Sajtó, Protokoll és Közönségkapcsolatok Főnöki posztját. 1989 és 1994 között az Asztúria Hercegségi Kormány Protokoll Főnöke majd 1996 folyamán az asztúriai Parlament Elnöki Kabinet Igazgatója volt.

Jelenleg a Nemzetközi Protokoll Iskola, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakfolyóirat Elnöke, a Nemzetközi Ceremonia és Protokoll Szervezet (OICP) Elnöke és az Asztúria Hercege Alapítvány Protokoll Főnöke.

A Nemzetközi Protokoll Kongresszus Vezérigazgatója, a Nemzetközi Protokoll Díj Zsűrijének tagja és a Spanyol Protokoll Egyesület Igazgatótanácsának tagja.

Számos spanyol egyetemen tanít. Az Állami és a vállalati Protokoll egyik legismertebb szakértője, valamint Spanyolország líder vállalatai számára készített Belső Protokoll Kézikönyvek szerzője. Több, mint ezer protokoll tanfolyamon tanított, elsősorban állami protokoll, vállalati protokoll, a turizmusban használatos protokoll, diplomata protokoll és sport protokoll témakörökben.

Több, mint 15 országban, köztük, Franciaországban, Portugáliában, Magyarországon, Argentínában, Brazíliában, Méxikóban, Venezuelában és az Amerikai Egyesült Államokban tartott konferenciát a Ceremónia és Protokoll téma körében.

A CNN Internacional TV adó intézményes kommentátoraként működött közre protokoll témákat érintve, Lady Diana Spencer temetésének közvetítésekor valamint Őfensége Cristina spanyol Infánsnő esküvőjének közvetítésekor. Őfenségük Asztúria Hercege és Letizia Ortiz úrnő esküvőjén az Antena 3 spanyol TV adó számára működött közre protokoll tanácsadóként, valamint kommentátorként.

Az első protokoll tudományos program, a “Protocol Manager” megteremtője, valamint “A Királyi Esküvő Protokollja”, “Állami Protokoll” és “A rendezvényszervezés technikája” című könyvek szerzője.

A protokoll területén végzett munkájáért több kitüntetésben is részesült: Polgári Érdemrend Lovagkeresztje (Spanyolország), az Állami Ceremónia Nemzeti Bizottságának Ceremónia Érdemrendjének Nagylánca (Brazília), a Kétfejű Sas Rend Lánca (Argentína) valamint a Szűz Mária Egyetemi Rend (Venezuela).

Az Aconcuagaui Egyetem (Argentína) Illusztris Látogatójának címét is elnyerte, a Mexikói Protokoll Akadémia akadémiai tagja, a Nemzetközi Protokoll Intézet Khe. Magyarország Tiszteletbeli Tagja, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének Tiszteletbeli Tagja, valamint az Argentín Köztársaság Ceremónia Szakértő Egyesületének Tiszteletbeli Tagja.