dr. Sille István

magyar diplomata, protokollszakértő.  2001–2006 között a Külügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium diplomatája, külgazdasági attasé Bosznia-Hercegovinában, a szarajevói magyar nagykövetségen. 2006 óta időszakos diplomáciai feladatokat lát el Brüsszelben, az Európai Unió mellett működő állandó magyar képviseleten, a bukaresti és a pekingi magyar nagykövetségeken. Az első professzionalista protokoll tanfolyamok alapítója, számos szakkönyv és oktatási anyag szerzője.

Dr. Sille István hosszú évek óta elismert szakíró itthon és külföldön egyaránt. Első szakkönyve „Illem, etikett, protokoll” címmel jelent meg 1988-ban, majd sikerére tekintettel az Akadémiai Kiadó 2013-ban már a 13. kiadásban adta ki.  Minden egyetemen és főiskolán régóta oktatási alapanyagnak számít. Írásainak nagy értéke, hogy kultúrtörténeti vonatkozású ismereteket is tartalmaz. A viselkedéskultúrát, a hivatalos és a diplomáciai protokollt a több nyelven beszélő és megalapozott szakmai ismeretekkel rendelkező szerző közel hozta mindazokhoz, akik más nemzetek szokásait, szakmai tudását tanulmányozni kívánják.  Ezen túlmenően még számos könyve, írása jelent meg, amint az a Wikipédián is olvasható.

Az általános és közéleti viselkedéskultúra, a diplomáciai protokoll ismereteinek több generáción keresztül történő oktatásával tisztelettel és elismeréssel adózunk munkásságának.

Szakmai életútjának elismeréseként a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete 2019-ben felkérte dr. Sille István urat a Tiszteletbeli Tagság elfogadására és örömmel köszöntöttük ez alkalommal, mint teljes körű jogokkal rendelkező tagunkat az ünnepélyes keretek között történő Oklevél átadásakor. Életútja és mindaz, amit elért a protokoll szakma népszerűsítése érdekében, példaként tekinthető minden korosztály számára.