2024. május 31-én a Gundel Palota adott otthont a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete (MPrOE) által első alkalommal megrendezett Magyar Protokollosok Napjának.
A rendezvény a protokoll szakma elismerését és szélesebb körű megismertetését célozta, és egyúttal méltó keretet adott az MPrOE által alapított díjak átadásának.
A program délután három órakor kezdődött, melyet Bakos Ildikó főtitkár asszony és Laczkó Rita elnök asszony vezettek. Az esemény az MPrOE elnökének köszöntőjével kezdődött. Laczkó Rita beszédében kiemelte a protokoll fontosságát a társadalmi és üzleti életben, valamint méltatta az Egyesület eddigi munkáját és elért eredményeit.
Végül bejelentette, hogy az Egyesület a mai nappal hivatalosan is megalapította a Magyar Protokollosok Napját, melyet minden év május 31. napján ünnepelünk majd meg. Ezzel a nappal kívánunk tisztelegni a protokollos szakma azon elhivatott és kiváló szakemberei előtt, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak, hogy rendezvényeink és hivatalos eseményeink zökkenőmentesen és magas színvonalon valósuljanak meg. Bejelentette továbbá, hogy szakmai díjat alapít az Egyesület, mely minden évben a Magyar Protokollosok Napján kerül átadásra.

Ezt követően Magyary Jenő, a Gundel Étterem ügyvezető igazgatója üdvözölte a résztvevőket. Köszöntő beszédében elmondta, hogy különösen méltónak tartja, hogy a protokoll díjak átadásának helyszínéül a Gundel Palota adhatott otthont. Mert melyik más helyszín lehetne alkalmasabb erre az első eseményre, mint egy olyan intézmény, amely maga is a tradíció és a kiválóság szinonimája. Ha csak visszatekintünk az elmúlt időszakra a Gundel rendezvény és catering csapata számtalan rangos protokoll eseményt bonyolított le. Hazánk legszebb helyszínein fogadott hazai és nemzetközi méltóságokat, és mindig is a legmagasabb színvonalú vendéglátást biztosította. Az étterem falai közt megfordult hírességek, politikai és kulturális vezetők mind tanúi lehettek annak a különleges értéknek, amelyet a Gundel nyújt a mai napig.

A köszöntők után Schwartz Zoltán eladóművész kiváló hegedű játékával kápráztatta el a jelenlévőket, amely tovább emelte az esemény ünnepélyességét.
Ambrus Jenő nagykövet, miniszteri főtanácsadó, az MPrOE mentora, a rendezvény fővédnöke, a protokoll fontosságáról és annak szerepéről osztotta meg gondolatait. Ambrus úr beszédében kitért a protokoll hagyományaira és modern kihívásaira is, hangsúlyozva annak jelentőségét a diplomáciában és a nemzetközi kapcsolatokban.
A beszédeket követően került sor az MPrOE által alapított elismerések átadására. Elsőként az Egyesület egyes tagjainak köszöntük meg azt a munkát, melyet 5-10-20-30 éve végeznek az Egyesület érdekében.
Az ünnepi perceket Dr. Havas Judit Artisjus díjas előadóművész színesítette szavalatával.
A nap meglepetése az Életmű Díj első alkalommal történő átadása volt, melyet Dr. Vámos Lászlóné Katalin igazságügyi főtanácsos, protokollfőnök asszony, a Nemzetközi Szertartás és Protokoll Akadémia tagja, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke kapott. A laudációt Sáskáné Nádas Ágnes olvasta fel. Az Életmű Díj átadásról szóló írásunk ide kattintva olvasható el.
Az elismerések átadására ünnepélyes keretek között került sor, melyet közös fotózás követett. A programot Bakos Ildikó főtitkár asszony pohárköszöntője zárta, melyben gratulált a díjazottaknak és köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény sikeréhez. A hivatalos program után kötetlen beszélgetés és állófogadás vette kezdetét, amely során a résztvevőknek lehetőségük nyílt a szakmai tapasztalatok megosztására és a kapcsolatok építésére.
Az eseményen az MPrOE tagjai, együttműködő partnereik, meghívott vendégeik és a protokoll szakma iránt érdeklődők vettek részt. A protokollban tevékenykedő szakemberek örömmel vették a meghívást és szép számmal képviseltették magukat, akiknek lehetőségük volt kötetlen formában találkozniuk egymással. Elmondták, hogy az ilyen jellegű rendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakmát érintő kihívásaikat és sikerekeit egymással megoszthassák.
A rendezvény sikeres lebonyolítása és a pozitív visszajelzések alapján biztosan kijelenthető, hogy a Magyar Protokollosok Napja hagyományteremtő eseménnyé válik, és a jövőben is méltó keretet biztosít majd a protokoll szakma elismerésének és ünneplésének.

Találkozunk 2025. májusában, amikor első alkalommal kerül majd átadásra az Év Protokollosa Díj.